News

Incadrarea: Standard sau Integrala?

 

De multe ori primim aceasta intrebare. Ce se intampla de fapt la developarea pozelor? De ce se pierde din imagine? De ce imi ies cateodata aceste margini albe pe marginea printului?

                Explicatia este pe cat de simpla, pe atat de greu de explicat. Imaginile digitale, nefiind un mediu fizic pe care il poti tine in mana, nu lasa impresia ca si ele au o marime si o proportionalitate, chiar daca este doar digitala. In engleza este cunoscut ca “aspect ratio” si este raportul dintre laturile imaginii. La fel cum un televizor lat are aspect ratio de 16:9, la fel si telefoanele, aparatele foto, au si ele un aspect ratio.

Pana aici, toate bune. Problema este ca si hartia pe care printam are un aspect ratio. Acesta este de obicei 3:2 deoarece acesta este raportul clasic care il avea filmul foto si dealtfel si majoritatea aparatelor foto. Astfel ca laboratoarele foto care developeaza fotografii, producatorii de hartie foto si cei de rame foto au ramas pe acest standard. Producatorii de telefoane mobile in schimb, nu au aderat la acest standard, si au produs senzori de imagine cu raportul laturilor de 4:3 in mare parte sau cu alte valori. De aici si problema noastra. Cum printam o fotografie patrata pe o hartie panoramica, sau invers?

Incadrarea Standard: (in engleza cunoscut ca "fill in"). La developarea fotografiilor cu incadrare standard noi marim imaginea astfel incat sa acoperim toata hartia. Din aceasta cauza, cand sunt imagini cu raport al laturilor foarte diferit de cel al hartiei, se va pierde mai mult sau mai putin din imagine. Insa, incadrarea standard fiind oarecum "by default", noi intervenim asupra imaginilor si reincadram acolo unde putem astfel incat sa nu taiem din cap, sau alte detalii importante. De aceea, de cele mai multe ori, aceasta alegere este cea mai buna.

Incadrarea Integrala: (cunoscuta in engleza ca "fit in") inseamna ca fotograful vrea ca imaginea lui sa fie printata in intregima fara nici o pierdere. Ca sa facem acest lucru in procesul de developare, in cazul in care imaginea este diferita ca raport, sa zicem ca este patrata, micsoram imaginea pana incape toata pe hartie. Motiv pentru care ramane o parte din hartie alba. Aceasta alegere este necesara atunci cand sunt multe imagini cu diferite raporturi de latura (imagini patrate tip Instagram, amestecate cu dreptunghiulare si panoramice) si fotograful vrea sa nu se piarda nimic din imagine.

Cum evitam aceasta problema? Putem seta camera telefonului daca se poate la un raport de 3:2 care este ideal pentru print deoarece se pliaza perfect pe majoritatea formatelor cunoscute. De asemena, daca preferati sa mai editati imaginea facand crop-uri ulterioare, si aici trebuie tinut cont de raportul la care "cropuim" sau decupam. Asa ca, va dorim fotografiere placuta si developare frumoasa :)